Sjuka djur? Ring oss på 0499 - 127 40 eller se våra öppettider.

bild

Ett sista farväl

Ibland kan det vara svårt att se när det är dags för avlivning och det kan vara ohyggligt svårt att ta beslutet. Vi försöker finnas där och stötta i det svåra beslutet.

När ni väl bestämt er är det dags att boka tid. Vi försöker alltid ordna en tid då det är lugnt på mottagningen. När ni kommer till oss med er hund eller katt kommer ni att visas in på ett rum. Vi har inget särskilt rum för ändamålet, men vi ser alltid till att alla som vill vara med har sittplatser och om så önskas kan man i de flesta fall få ett rum med separat ingång utifrån.

Hund

På rummet har vi tagit fram en bekväm Biabädd. Det brukar kännas bra att ta med en filt/liggunderlag hemifrån och ha den i bädden.

Vi ger så gott som alltid en lugnande spruta till hunden – undantaget är om det finns någon medicinsk anledning att låta bli. Sprutan ges under huden och de flesta hundar reagerar inte på injektionen. Efter 5-10 minuter somnar hunden lugnt och ”sover” djupt.

Nu läggs en kanyl i kärlet på ena frambenet och via den ges själva avlivningsvätskan. Hunden sjunker allt djupare i medvetslösheten och slutligen stannar hjärtat. Avlivningen ser inte obehaglig ut. Du väljer själv om du vill vara med.

Katt

Katter avlivas antingen på samma sätt som ovan eller med en injektion i buken. Här beskrivs hur det sistnämnda går till; Vi tar ut katten ur transportburen och bekantar oss lite. Därefter ges sprutan medan katten står på undersökningsbordet. När katten fått sprutan brukar vi låta den gå in i transportburen igen. Ofta upplevs buren som ett tryggt krypin på kliniken, även om de flesta katter är av en annan åsikt hemma! Som djurägare pratar och kelar du med katten genom den öppna luckan medan kissen blir allt tröttare och slutligen lägger sig ner. Om man önskar får man förstås ha katten i famnen när den får sprutan och somnar in.

Kremering/omhändertagande

Vi hjälper till med omhändertagande av kroppen efter avlivningen om du som djurägare så önskar. Vi anlitar Kullsäters Djurkrematorium som erbjuder både vanlig kremering, där askan sprids i en minneslund, och separatkremering. Separatkremering innebär att du får tillbaka ditt djurs aska i en liten träurna med namnskylt. Det kan ta några veckor innan askan kommer tillbaka, men vi ringer så snart urnan är på plats och så hämtar ni den hos oss. Vill man ta med sitt djur hem för begravning kan vi erbjuda en värdig kista i vit papp.