bild

Kirurgi och narkos

På Kronobäcks Veterinärpraktik kan vi erbjuda kirurgiska ingrepp som t ex kastration av hund och katt, operation av hudtumörer och juvertumörer med flera ingrepp som inte kräver att patienten skrivs in över natten.  Större operationer som kräver eftervård på vårdavdelning remitterar vi till djursjukhus.

 

Att tänka på inför en operation

När du bokar tid

Tala om om ditt djur har någon sjukdom och medicineras. Det är alltid bra för oss att veta när vi planerar operationen då vissa sjukdomstillstånd kan kräva en annan narkosform eller kanske extra vård under och efter narkosen. Du får också besked om huruvida du ska ge medicinen som vanligt på operationsdagen.

Före operationen

Hunden eller katten ska vara fastande inför operationen. Detta är en säkerhetsåtgärd. Fasta innebär att du tar bort all mat från klockan 22.00 kvällen före operationen. Du behöver inte ta undan vattenskålen utan se till att din hund/katt har tillgång till friskt vatten! Om du ska ge ditt djur medicin på morgonen går det bra att ge den tillsammans med en liten mängd skinka/leverpastej/foder om det tillhör era rutiner!

Rasta hunden ordentligt på morgonen innan du lämnar in den till oss.

Inför en operation är det bra om du kan bada din hund dagen före ingreppet. På så vis minskar risken för sårinfektioner. (Detta gäller inte tandstenspatienter eller katter, som ju kan vara lite svårbadade..!) Använd ett klorhexidinschampo till badet. Detta kan du köpa hos oss eller på ditt apotek.

På operationsdagen

När du kommer till kliniken på morgonen tas du emot av vår receptionist i väntrummet. Du får en checklista som vi vill att du fyller i. Därefter kommer veterinären eller sköterskan och visar in er på ett behandlingsrum. Vi går igenom vad som ska göras under dagen och bestämmer tid för hämtning. Vi kontrollerar även att vi har ett aktuellt telefonnummer så att vi kan kontakta dig under dagen om så skulle behövas.

Om din hund eller katt är äldre (över 7 år) rekommenderar vi att man tar ett blodprov innan narkos. På så vis upptäcks eventuella skador på inre organ som kan öka riskerna under narkosen. Veterinären undersöker alla patienter som ska sövas och lyssnar noga på hjärtat. Skulle vi upptäcka något vid undersökningen eller på blodprovet tar vi kontakt med dig för att diskutera hur vi ska gå vidare.

Före och efter operationen kommer din hund eller katt att vistas i en bur i vårt dagstall. Hundar och katter befinner sig inte i samma rum.

Dags att gå hem!

Antingen bestämmer vi en hemgångstid redan när du lämnar ditt djur till oss på morgonen eller ringer vi dig när din hund eller katt är klar att gå hem. Alla patienter är vakna och kan gå själva, men det är normalt att de är lite trötta under resten av dagen. Du får med dig skriftliga hemgångsråd om fortsatt vård och om ditt djur behöver medicin har veterinären skrivit ut ett elektroniskt recept som du får hämta ut på apoteket.

Dagarna efter en operation är det bra om djuret håller sig lite lugn. Det innebär att katten ska hållas inomhus och hunden ska inte gå några längre perioder eller busa med sina kompisar på ett par dagar. Håll koll på operationssåret. Om det skulle bli rött, svullna eller vätska sig ska du kontakta oss. Detsamma gäller förstås om djuret skulle bli hängigt eller få feber. Du är alltid välkommen att ringa oss om du har några frågor eller känner dig orolig!